Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Κράνμπερι: Άλλη μια "σούπερ-τροφή"




Για όσους δεν έχουν ακούσει το παραμικρό για αυτό το μικρό κόκκινο φρούτο, είναι καιρός να μάθετε ότι πίσω από την ξινή γεύση του κρύβεται ένας "θησαυρός" θρεπτικών συστατικών, που προστατεύει από τον καρκίνο, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αποτελεί "ασπίδα" για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Γνωστός από την εποχή των ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, αγαπήθηκε και καλλιεργήθηκε από τους πρώτους εποίκους της περιοχής για τη διατροφική του αξία αλλά και για τις θεραπευτικές ιδιότητες. Το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό για να θεραπεύσουν τις πληγές τους από τα δηλητηριώδη βέλη. Το πλούσιο κόκκινο χρώμα του κράνμπερι χρησίμευε ως φυσική χρωστική ουσία για κουβέρτες, χαλιά και είδη ένδυσης.

Ευεργετική δράση

Πρόσφατες έρευνες από όλον τον κόσμο αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των κρανμπερι στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και την αυξημένη προστασία που προσφέρουν έναντι των λοιμώξεων, και δη των ουρολοιμώξεων. Τα κράνμπερι περιέχουν βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

Θεραπευτική δράση

Τα κράνμπερι αποτελούν καλή πηγή κηκιδικού οξέος, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας με αντικαρκινική δράση, που εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κράνμπερι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και  μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας τις μεταστάσεις.

Κατανάλωση

Καλό είναι να καταναλώνονται ωμά, καθώς μαγειρεμένα χάνουν αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες τους. Πίνονται σαν χυμός, μόνοι τους ή σαν συνδυασμούς με άλλους χυμούς και ποτά. Μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα κράνμπερι για τα κόκκινα κρέατα ή το ψάρι. Είναι ιδανικά για μαρμελάδες και ζελέ καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Ωμά ή αποξηραμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική  και τη ζαχαροπλαστική.

Συνταγή για μαρμελάδα κράνμπερι:



Συνταγή για σάλτσα κράνμπερι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου