Σήμερα, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κατακλύζονται από την τεχνολογία: laptop, smartphone, tablet, παιχνιδομηχανές κτλ. Και ενώ εμείς στην ηλικία των 12, ούτε που ξέραμε τι είναι κινητό, τα σημερινά παιδιά με την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο δίνουν τον αγώνα για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου. Και συνήθως κερδίζουν. Και μετά έρχεται η "μάχη" για την απόκτηση λογαριασμού στο Facebook.
Αν και υποτίθεται ότι για να αποκτήσεις λογαριασμό πρέπει να είσαι 13 ετών και πάνω, πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν facebook, θεωρώντας ότι μπορούν να τους διδάξουν το σωστό και το λάθος για τη χρήση του. Τί πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να τα έχουμε υπό την προστασία μας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που λέγεται facebook;
Βοηθήστε το να φτιάξει το προφίλ του, φροντίζοντας να μη δώσετε πληροφορίες που δε χρειάζονται. Εξηγήστε του τι μπορεί να ποστάρει και τι όχι, όπως τη διεύθυνσή του, που βρίσκεται κάθε στιγμή ή τυχόν ανάρμοστες φωτογραφίες. Συμβουλεύστε το να μην αποκαλύψει σε κανέναν το password του και να μην κάνει φίλους που δε γνωρίζει.
Τα υπέρ
1) Κοινωνικές δεξιότητες: όταν γίνεται σωστή χρήση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνουν να μη νιώθει απομονωμένο.
2) Εξωτερίκευση - εξωστρέφεια: Το παιδί μέσα από τη σελίδα του έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται, να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του, να συμμετέχει σε διάφορες ομάδες κτλ.
3) Ψηφιακή επάρκεια.
Τα κατά
1) Τα παιδιά μπορεί να γίνουν προσβλητικά.
2) Ο λογαριασμός στο facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του ίντερνετ.
3) Προσοχή στους φίλους των φίλων του.
4) Τα social media μπορεί να γίνουν εθιστικά.
Όποια απόφαση κι αν πάρετε όταν έρθει η ώρα, φροντίστε να τη συζητήσετε με τα παιδιά σας. Μην επιβάλλετε απλώς την άποψη ή την απόφασή σας γιατί μπορεί να τα σπρώξετε να το κάνουν κρυφά, ανεξέλεγκτα και χωρίς την επίβλεψη κανενός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου