Σελίδες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

BOOK FOLDING: ΔΩΡΕΑΝ TEMPLATES ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ WORD


Και επειδή, όταν κολλάω με κάτι, πρέπει να το φτάνω μέχρι τέλους, νέες οδηγίες για το book folding: πώς να φτιάξετε μόνοι σας γράμματα και αριθμούς. Υπάρχουν κάποιες δωρεάν γραμματοσειρές στο διαδίκτυο, αλλά εννοείται είναι αγγλικές, οπότε ιδού ο τρόπος για ελληνικά γραμματάκια μέσω του word.
ΒΗΜΑ 1Ο:

Ανοίγουμε ένα word και πηγαίνουμε στο Μενού στη «Διάταξη Σελίδας» και αλλάζουμε τον προσανατολισμό σε Οριζόντιο από Κατακόρυφο.

ΒΗΜΑ 2Ο:
Στο μενού Εισαγωγή, πατάμε την επιλογή “word art” για να γράψουμε το κειμενάκι μας. Γράφουμε ό,τι θέλουμε (όνομα, κείμενο, ημερομηνία) διαλέγοντας την γραμματοσειρά που θέλουμε και πατάμε OK.


ΒΗΜΑ 3Ο:
Οπότε τώρα έχουμε το κείμενό μας και με τα αντίστοιχα βελάκια, το μεγενθύνουμε αρκετά. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος του βιβλίου μας και από το πόσο μεγάλο θέλουμε εμείς να φαίνεται το κείμενό μας κτλ. Για αυτό στο τέλος, είναι απαραίτητο να κάνουμε αρκετές δοκιμές με εκτύπωση για να βρούμε το μέγεθος που μας ταιριάζει.


ΒΗΜΑ 4Ο:
Το βασικότερο! Πώς βάζουμε τις περίφημες γραμμές στο κείμενό μας, για να διπλώσουμε μετά. Λοιπόν, πάνω στο κείμενο κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε «Μορφοποίηση word art”. Επιλέγουμε «Εφέ γεμίσματος».

Κατόπιν, από το μενού επιλέγουμε «Εικόνα» και «Επιλογή εικόνας».

Εγώ έχω φτιάξει τρία μοτίβα στο photoshop, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε εδώ και να τα χρησιμοποιήσετε. Τα μοτίβα είναι ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων του βιβλίου που χρησιμοποιείτε. Οπότε, διαλέγουμε την εικόνα και πατάμε ΟΚ.


ΒΗΜΑ 5Ο:
 Τώρα το κείμενο μας έχει τη μορφή που πρέπει και μένει μόνο να αφαιρέσουμε το περίγραμμα για να μην μπερδευόμαστε αργότερα. Κάνουμε πάλι δεξί κλικ στο κείμενο και «Μορφοποίηση wordart”  και στη μπάρα «Χρώμα» από μαύρο το μετατρέπουμε σε λευκό και έτοιμο!!
Και αυτά είναι κάποια δείγματα από αυτά που έφτιαξα εγώ.



Για την τεχνική του διπλώματος, θυμηθείτε το προηγούμενο post εδώ.
Και ορισμένες βασικές συμβουλές:

Συμβουλή 1: Όταν ένα σχέδιο το φτιάχνουμε π.χ. για 300 σελίδες, σημαίνει ότι θα κάνουμε 150 διπλώματα (το κάθε δίπλωμα είναι ένα φύλλο, δηλαδή δύο σελίδες). Όμως, μπορεί ένα σημείο να έχει δύο διπλώματα (πάνω και κάτω) οπότε αυτόματα χρειαζόμαστε περισσότερες σελίδες. Οπότε, καλό είναι να μετράμε από την αρχή πόσα διπλώματα θέλουμε, για να υπολογίζουμε τις σελίδες.

Συμβουλή 2: Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τις γραμματοσειρές, μέχρι να βρείτε ποια σας βγαίνει καλύτερη στο τελικό αποτέλεσμα.
Παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε κάποια από τα templates που έφτιαξα εγώ (αυτά γίνονται μέσω photoshop και είναι πιο περίπλοκη διαδικασία). Είναι σε μορφή jpeg για να τα εκτυπώσετε σε ό,τι μέγεθος σας ταιριάζει.
Κατεβάστε εδώ

Κατεβάστε εδώ

Κατεβάστε εδώ

Κατεβάστε εδώ

Κατεβάστε εδώ

Κατεβάστε εδώ

Στο όνομα του αρχείου φαίνονται οι σελίδες που πρέπει να έχει το βιβλίο σας για το συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι ακριβώς μετρημένα, οπότε είστε έτοιμοι.

Καλά διπλώματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου