Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


τηλεοραση


Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα προσοχής όταν γίνουν έφηβοι.
Πρόσφατη μελέτη κατέγραψε αύξηση κατά 40% στα προβλήματα πνευματικής συγκέντρωσης και προσοχής μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που έβλεπαν πολλή τηλεόραση- μια αύξηση που ήταν ανεξάρτητη από το αν είχε γίνει διάγνωση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας πριν από την εφηβεία.
Η σχέση τηλεόρασης-προσοχής τεκμηριώθηκε σε μελέτη περισσότερων από 1000 παιδιών από τη Ν.Ζηλανδία. Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, τα παιδιά έβλεπαν κατά μέσο όρο 2,05 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Από την ηλικία των 13 έως τα 15 τους χρόνια, οι ώρες τηλεθέασης αυξήθηκαν σε 3,1 την ημέρα.
"Όσα περνούσαν καθημερινά περισσότερες από 2 ώρες μπροστά στην τηλεόραση, ιδίως όσα υπερέβαιναν τις 3 ώρες, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είχαν συμπτώματα διαταραγμένης προσοχής πάνω από το μέσο όρο όταν μπήκαν στην εφηβεία", έγραψε ο δρ Καρλ Λάντοχουϊς, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στην επιθεώρηση "Παιδιατρική". "Οι επιδράσεις της πολύωρης τηλεθέασης είναι μακράς διαρκείας", έγραψε ο ίδιος.
Τη συσχέτιση αυτή αποδίδει σε αρκετούς λόγους.
Ο ένας είναι ότι η ταχεία εναλλαγή των σκηνών σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα υπερδιεγείρει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, και μπορεί να κάνει την πραγματικότητα να μοιάζει βαρετή όταν κάνουν τη σύγκριση.
Είναι, επίσης, πιθανό η πολύωρη ενασχόληση με την τηλεόραση να υπονομεύει την ενασχόληση με δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την προσοχή, όπως το διάβασμα, ο αθλητισμός και το παιχνίδι.
Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η τηλεόραση προκαλεί προβλήματα προσοχής αλλά ότι αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα σε αυτά.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την πολύωρη τηλεθέαση με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Πηγές: Reuters, Pediatrics


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου