Σελίδες

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ:ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

aristeroxeiras

Κάποτε οι αριστερόχειρες υποχρεούνταν να μάθουν να γράφουν με το δεξί, συχνά μάλιστα δια της βίας. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει: Η αριστεροχειρία δεν είναι "κουσούρι", δεν συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες και το παιδί που την φέρει, δεν πρέπει να καταπιέζεται ή να αποτρέπεται.
Ζούμε σε έναν κόσμο που επικρατούν οι δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το "καλό", το συνηθισμένο, ενώ το αριστερό θεωρείται πιο "σπάνιο" και εξεζητημένο. Δεν είναι μακρινές οι εποχές που, με ένα ρατσιστικό κριτήριο, οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν ακόμα και με τη βία να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το "κουσούρι" τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Όλα σχεδόν τα παιδιά είναι αμφιδέξια, δηλαδή χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Σε αυτήν την ηλικία περίπου αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη επιδεξιότητα όταν χρησιμοποιούν το ένα από τα δύο τους χέρια, συνήθως το δεξί.
Πώς θα καταλάβουμε όμως, αν το παιδί μας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;
Ένας τρόπος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε  το επικρατές χέρι του παιδιού είναι μέσα από την παρατήρησή του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η επικράτηση του ενός χεριού συνοδεύεται και από την επικράτηση του αντίστοιχου ποδιού, ματιού, αυτιού. Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε  την προτίμηση που έχει το παιδί μας είναι οι εξής:
  • Προτρέπουμε το παιδί να κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα, από ένα σωλήνα ή ένα μεγεθυντικό φακό.
  • Ζητάμε από το παιδί να βάλει το ρολόι στο αυτί του.
  • Ζητάμε από το παιδί να πετάξει μια μικρή μπάλα με το ένα χέρι.
  • Προσφέρουμε στο παιδί το αγαπημένο του γλύκισμα και παρατηρούμε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να το πάρει.
  • Βάζουμε το παιδί να κάνει κουτσό από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη.
Με τα ως τώρα στατιστικά δεδομένα, ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού). Τώρα, όμως τα πράγματα αλλάζουν και η ζυγαριά δείχνει να τείνει να ισορροπήσει, καθώς ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα εκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες.
Ο ρόλος των γονέων. Παλαιότερα οι γονείς προσπαθούσαν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τους αριστερόχειρες γιατί πίστευαν πως είναι λανθασμένη συνήθεια που θα έχει συνέπειες στο σχολείο. Σήμερα γνωρίζουμε πως οι αριστερόχειρες δεν αντιμετωπίζουν απολύτως καμία μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι μύθος η αντίληψη πως δεν είναι καλλιγράφοι.
Παρακάτω παρουσιάζονται και οι 20 βασικότερες διαφορές που έχουν οι αριστερόχειρες με τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες:
  1. Οι αριστερόχειρες κάτω από το νερό βλέπουν καλύτερα από τους δεξιόχειρες.
  2. Θεωρούνται εξυπνότερα ανθρώπινα όντα.
  3. Πολλοί αριστερόχειρες είναι ομορφότεροι και καλύτεροι στις επιδόσεις στο κρεβάτι σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες.
  4. Μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα εν αντιθέσει με αυτούς που γράφουν με το δεξί χέρι.
  5. Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου συνέρχονται πιο γρήγορα οι αριστερόχειρες.
  6. Όσοι είθισται να γράφουν με το αριστερό χέρι, υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες και δυσκολεύονται να κοιμηθούν αμέσως.
  7. Όσον αφορά το επάγγελμα, προτιμούν κάτι δημιουργικό και τα καταφέρνουν εξίσου καλά.
  8. Μεθάνε εύκολα οι αριστερόχειρες (τρεις φορές περισσότερο απο τους δεξιόχειρες) καθώς χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο και έχει μικρότερη ανοχή στο αλκοόλ.
  9. Τρομάζουν ευκολότερα και υποφέρουν περισσότερο από το μετατραυματικό στρες.
  10. Οι αριστερόχειρες άνδρες είναι 50% περισσότεροι από τις αριστερόχειρες γυναίκες.
  11. Ζούν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια λιγότερο από τους δεξιόχειρες.
  12. Έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να είναι ομοφυλόφιλοι.
  13. Οι αριστερόχειρες απόφοιτοι πανεπιστημίων καταλήγουν κατά 26% πλουσιότεροι από τους δεξιόχειρες απόφοιτους.
  14. Συχνά στα δίδυμα αδέρφια ένα εκ των δύο είναι αριστερόχειρας.
  15. Οι περισσότεροι αριστερόχειρες ζωγραφίζουν φιγούρες που κοιτάζουν προς τα δεξιά.
  16. Υπάρχουν 1.447 αγγλικές λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Μόλις 187 λέξεις μπορούν να γραφτούν μόνο με το δεξί.
  17. Τέσσερις εκ των πέντε σχεδιαστών του πρώτου Macintosh ήταν αριστερόχειρες.
  18. Ο Αριστοτέλης, ο Νίτσε, η Ζαν ντ'Αρκ, ο Αϊνστάιν, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας, η Μαρί Κιουρί, ο Λιούις Κάρολ, ο Καρλομάγνος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Φραντς Κάφκα και ο Μαρκ Τουέιν ήταν όλοι αριστερόχειρες.
  19. Έρευνα που διεξήχθη στη Δανία κατέληξε ότι οι αριστερόχειρες πολιτικοί έχουν αβαντάζ στα τηλεοπτικά debate, καθότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να εκλαμβάνει τις χειρονομίες των δεξιών χεριών ως "καλές" κι εκείνες των αριστερών ως "κακές".
  20. Η εικόνα που προβάλει η τηλεόραση είναι στην ουσία αντεστραμμένη, οπότε οι αριστερόχειρες πολιτικοί καταλήγουν να λαμβάνουν περισσότερες ψήφους, πράγμα που αποδεικνύεται και από την μακριά λίστα των αριστερόχειρων προέδρων των ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου