Σελίδες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΓΑΛΑ: ΦΡΕΣΚΟ, ΕΒΑΠΟΡΕ Ή ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ;


gala


Όλοι αναρωτιόμαστε ποιο είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό γάλα για τα παιδιά μας. Τι διαφοροποιεί, όμως, αυτά τα τρία είδη γάλατος;
Αρχικά, το φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού, δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.
Το φρέσκο γάλα που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.
Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που πρόκειται για πιο "έντονη" θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάση νόμου ως φρέσκο γάλα.
Από την άλλη, το εβαπορέ, υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλη συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το φρέσκο γάλα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη επιλογή, αλλά το σημαντικό είναι το παιδί να συνεχίζει να πίνει γάλα στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου