Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ


τροφιμα με σιδηρο


Ο σίδηρος στις τροφές υπάρχει ως αιμικός (στις ζωικές) και ως μη αιμικός (στις φυτικές).
Γνωρίζουμε σήμερα ότι η απορρόφηση του σιδήρου από τις ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ότι από τις φυτικές. Παράγοντες που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου, είναι η βιταμίνη C, το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού, η β-καροτίνη και άλλοι, οι οποίοι ουσιαστικά υποβοηθούν τη μετατροπή του τρισθενούς σιδήρου σε δισθενή.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κρέας, τα εντόσθια, τα μαλάκια, τα οστρακοειδή και μετά τα όσπρια και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου