Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΤΡΙΟ... ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ


trio sto krevati




Το κρεβάτι των γονιών είναι για όλα τα παιδιά ένα μικρό κομμάτι από τον παράδεισο. Τα περισσότερα θα προτιμούσαν να τους επιτρέπουν να κοιμούνται εκεί, όπου η ζεστασία και η επαφή με το σώμα της μαμάς και του μπαμπά χαρίζουν ασφάλεια και ανακούφιση από κάθε φόβο ή πόνο. Τα πράγματα, όμως, είναι ξεκάθαρα. Τα παιδάκια μπορούν να επισκέπτονται, κάποιες φορές, το κρεβάτι των γονιών τους και να μένουν για λίγο μαζί τους για να παίξουν και να αστιευτούν. Όμως, αμέσως μετά, θα πρέπει να πηγαίνουν στο δικό τους κρεβάτι, και μάλιστα στο δικό τους δωμάτιο για να κοιμηθούν.
Μέχρι τον 8ο μήνα, το παιδί μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να έχει μεταφερθεί στο δωμάτιό του. Συχνά, όμως, μετά την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά τείνουν να επιστρέφουν στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Τι τα ωθεί;
- Εφιάλτες: εμφανίζονται στην ηλικία των 2 ετών και γίνονται πιο συχνοί μεταξύ 3-4 ετών. Τρομακτικά όνειρα το ξυπνούν φοβισμένο και επισκέπτεται το κρεβάτι των γονιών για ασφάλεια καθώς δεν μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό.
- Ιδέα του αποχωρισμού: ενώ όλη την μέρα την περνάτε με το παιδί, οι ώρες του ύπνου είναι αυτές που σας "χωρίζουν". Όσο λοιπόν δε σας βλέπει αγχώνεται και φοβάται ότι μπορεί  να εξαφανιστείτε.
- "Περίεργα" σενάρια: όσο το παιδί βρίσκετι στο δωμάτιό του προσπαθώντας να κοιμηθεί, είναι πιθανό να πλάθει στο μυαλουδάκι του διάφορες εικόνες που το τρομάζουν. Όλα όμως σβήνουν μαγικά μόλις τρυπώσει στο κρεβάτι σας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Μιλάμε στο παιδί μας και του εξηγούμε πως πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό του γιατί είναι μεγάλο παιδί. Επιμένουμε σε αυτό και δε "λυγίζουμε" με τα κλάματα. Επίσης:
- Αφήνουμε τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές ώστε να το ακούμε και να μας ακούει.
- Βάζουμε ένα μικρό φωτάκι στο δωμάτιο του παιδιού.
- Του χαρίζουμε ένα αρκουδάκι για να κοιμούνται παρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου