Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ


meleti ma8imatwn

 
Συχνά, τα παιδιά, με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες, δεν καταφέρνουν να βρίσκονται στο σωστό χώρο, το σωστό χρόνι, έχοντας μαζί τους τα σωστά πράγματα για να ξεκινήσουν τη μελέτη τους.
Καταρχήν, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει τους δικούς του ρυθμούς στη μάθηση. Κάθε πρόγραμμα μελέτης έχει διαφορετική προσαρμογή σε κάθε παιδί, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη του.
Προϋπόθεση για ένα αποδοτικό διάβασμα, είναι η διαμόρφωσηενός σταθερού και οργανωμένου χώρου μελέτης. Τις ώρες που διαβάζει το παιδί πρέπει να επικρατεί ησυχία.
Στη συνέχεια, πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να ξεχωρίσει τα εύκολα από τα δύσκολα μαθήματα. Ξεκινάμε με τα δύσκολα γιατί είμαστε ξεκούραστοι. Επίσης, μελετάμε εναλλάξ βαρετά-ενδιαφέροντα ή εύκολα-δύσκολα μαθήματα.
Επόμενο βήμα είναι το ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης. Ορίζουμε τη σειρά των μαθημάτων και των διαλειμμάτων. Πώς ξεκινάμε το διάβασμα του μαθήματος; Παίρνουμε μια πρώτη ιδέα για το μάθημα κοιτάζοντας φωτογραφίες, τίτλους, πίνακες κτλ.
Η επεξεργασία του κειμένου γίνεται χωρίζοντας το μάθημα σε ενότητες ανάλογα με το νόημα. Βοηθάμε και καθοδηγούμε το παιδί κάνοντας του ερωτήσεις, ώστε να βρει και να κατανοήσει το κεντρικό νόημα.
Καλό είναι, λοιπόν, να σχηματιστεί το μάθημα περιληπτικά σε ένα σχεδιάγραμμα. Σε ένα φύλλο, σχηματίζουμε μεγάλους κύκλους με διαφορετικό χρώμα, όπου σε κάθε κύκλο γράφουμε την κεντρική ιδέα κάθε ενότητας. Από τον κάθε κύκλο μπορούν να διακλαδίζονται σαν κλαδιά δέντρου οι δευτερεύουσες ιδέες. Έτσι, το παιδί δημιουργεί ένα σχήμα για το μάθημα και θυμάται καλύτερα τα νοήματα, αφού τα έχει βρει παίζοντας με χρώματα και σχήματα.
Έπειτα, κάνουμε ερωτήσεις στο παιδί, το οποίο απαντάει με βάση το σχεδιάγραμμα. Το σχεδιάγραμμα και οι ερωτήσεις βοηθούν πολύ το παιδί και στην επανάληψη. Σιγά σιγά, μειώνουμε τη συμμετοχή μας στο διάβασμα και αφήνουμε το παιδί να το οργανώσει μόνο του.
Και μερικές χρήσιμες συμβουλές προς γονείς:
- Σιγουρευτείτε ότι η κασετίνα του παιδιού σας περιέχει όλα τα απαραίτητα.
- Τοιχοκολλήστε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού σας σε εμφανές σημείο.
- Ετοιμάστε την τσάντα από το προηγούμενο βράδυ
- Κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
- Φροντίστε το παιδί σας να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.
- Εξασφαλίστε στο παιδί σας 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου