Σελίδες

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ (JUNK FOOD) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


junk food

Το πρόχειρο φαγητό είναι ελκυστικό για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους η ευκολία να το βρεις, η τιμή και η γεύση του. Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία τους. Ωστόσο, η συχνή και τακτική κατανάλωση παχυντικού πρόχειρου φαγητού μπορεί να γίνει εθιστική για τα παιδιά και να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές όπως παχυσαρκία, χρόνιες ασθένειες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και κατάθλιψη. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Ενέργεια και συγκέντρωση
Σύμφωνα με το "Women's and Children's Health Network", η διατροφή των παιδιών έχει πολύ σημαντική επίπτωση στον τρόπο που μελετούν. Το πρόχειρο φαγητό και τα τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα να συγκεντρωθεί το παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ενέργεια και η συγκέντρωση είναι πολύ βασικά για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Η σωματική δραστηριότητα είναι, επίσης, πολύ σημαντική για τα παιδιά όλων των ηλικιών, και η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζεται για μια σωματική δραστηριότητα.
Κίνδυνος παχυσαρκίας
Μια έρευνα του 2004 έδειξε ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού από παιδιά συνδέεται με πολλές από τις αιτίες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, τα παιδιά που έτρωγαν γρήγορο φαγητό είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν αργότερα περισσότερες θερμίδες, λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη. Επίσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν γάλα, φρούτα και λαχανικά από ότι τα παιδιά που δεν έτρωγαν γρήγορο φαγητό.
Χρόνιες παθήσεις
Οι ειδικοί θεωρούν το πρόχειρο φαγητό υπεύθυνο για τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και εγκεφαλικών. Τα αυξανόμενα ποσοστά των χρόνιων παθήσεων επηρεάζουν τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά πρόχειρο φαγητό. Επίσης, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χοληστερίνη και καρδιακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.
 
 
Πηγή: healtheating.sfgate.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου