Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ


paidi kai psema

Νομίζετε ότι το παιδί σας λέει πολλά ψέμματα; Τα μικρά παιδιά (4-5 ετών) βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία του να μάθουν τη διαφορά μεταξύ του "λέω ψέμματα" και "προσποιούμαι".
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα μνήμης που έχουν τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε αντί να λένε ψέμματα συνειδητά, μπορεί απλώς να μη θυμούνται ένα γεγονός με όλες τις λεπτομέρειες, κι έτσι μπορεί να παραλείπουν κάποια πράγματα ή να προσθέτουν άλλα που νομίζουν ότι έτσι συνέβησαν σύμφωνα με τα ίδια.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το παιδί λέει ψέμματα για διαφορετικούς λόγους από ότι οι ενήλικες.Τα μικρά παιδιά λένε ψέμματα, είτε γιατί νιώθουν άσχημα για κάτι που έκαναν και πιστεύουν πως αν πουν ψέμματα θα είναι σα να μη συνέβη αυτό το γεγονός, είτε γιατί επιθυμούν να αποφύγουν την τιμωρία χωρίς όμως να καταλαβαίνουν το γιατί είναι κακό το να λένε ψέμματα. Κάποια παιδιά αντιλαμβάνονται ότι το να λένε ψέμματα είναι ο μόνος τρόπος να τραβούν την προσοχή, λόγω του ότι οι ενήλικες αναγκαστικά ασχολούνται μαζί τους.
Ο στόχος όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ψέμματα των μικρών παιδιών θα έπρεπε να είναι όχι η τιμωρία, αλλά το να τους διδάξουμε τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και ψέμματος και να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικό να λένε την αλήθεια. Κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν είναι:
1. Να σιγουρευτούμε ότι το παιδί μας πραγματικά καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και ψέμματος.
2. Προσπαθούμε να σιγουρευτούμε ότι το παιδί μας δε λέει ψέμματα για να μας τραβήξει την προσοχή.
3. Αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι το παιδί μας έχει κάνει κακό, δε το ρωτάμε με τρόπο που να το ενθαρρύνει να πει ψέμματα προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία που καταλαβαίνει ότι έρχεται.
4. Βρίσκουμε σχετικά βιβλία με παραμύθια για το ψέμα και τις συνέπειές του. Διαβάζουμε τα παραμύθια αυτά με το παιδί μας και συζητάμε για το τι συνέβη στους χαρακτήρες της ιστορίας.
5. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι είναι εντάξει να κάνει λάθη αρκεί να τα παραδέχεται και να προσπαθεί να τα διορθώσει.
6. Πολύ σημαντικό είναι να προσέχουμε τα ψέμματα που λέμε εμείς οι ίδιοι, ακόμη και τα ψέμματα που λέμε για να μην πληγώσουμε τους γύρω μας. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να κρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στα "εγωϊστικά" ψέμματα και στα ψέμματα για το καλό των άλλων. Τα παιδιά μας, μας έχουν σαν πρότυπα, οπότε αν μας βλέπουν να λέμε συχνά ψέμματα θα κάνουν το ίδιο αντιγράφοντας τη συμπεριφορά μας.
 
 
Πηγή:kindykids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου