Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


laxanika

Τα λαχανικά είναι τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποφεύγουν τα παιδιά και αποτελούν αντικείμενο ομηρικών καβγάδων μεταξύ μαμάς και παιδιού.
Όταν λέμε λαχανικά δεν εννοούμε μόνο την "πρασινάδα". Μαρούλι, σπανάκι, καρότο, ντομάτα, αγγούρι, λάχανο, κουνουπίδι, χόρτα, παντζάρια, κολοκυθάκια, φασολάκια, μπάμιες, αρακάς, μελιτζάνες, πιπεριές είναι όλα τα λαχανικά τα οποία ανάλογα με το είδος μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή βρασμένα ή ψητά.

Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να μην τρώνε λαχανικά επειδή απλα δεν τρώνε και οι γονείς τους. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από το παιδί να φάει σαλάτα όταν εμείς απλά την κόψαμε και μετά δεν την αγγίξαμε ή να απαιτούμε να τρώει κάθε μέρα ενώ εμείς τρώμε μόνο την Κυριακή. Τα παιδιά είναι "καθρέφτες" της οικογένειας.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε οικογενειακά γεύματα ώστε το παιδί σας να βλέπει και να μιμείται τις σωστές διατροφικές σας συνήθειες. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν οικογενειακά γεύματα είναι πιθανότερο να τρώνε φρούτα και λαχανικά.
Τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε το παιδί μας να φάει λαχανικά;
- Σερβίρετε πάντα λαχανικά στο καθημερινό τραπέζι ακόμα κι αν είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα τα φάει. Όσο συχνότερα βλέπει τα λαχανικά ως μέρος της καθημερινής διατροφής τόσο πιο πιθανό είναι να τα δοκιμάσει.
- Αγοράστε λαχανικά μαζί με το παιδί σας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με την προετοιμασία ή το μαγείρεμα των λαχανικών.
- Κόψτε τα λαχανικά σε σχήματα όπως αστέρια, λουλούδια ή ζωγραφίστε το πιάτο του παιδιού σας με λαχανικά.
- Σερβίρετε τα λαχανικά κομμένα σε στικς μαζί με μία σάλτσα ή dressing.
- Να έχετε υπομονή μαζί του.
Τι να μην κάνετε ποτέ
- Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει κάτι που δε θέλει. Η πίεση θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
- Μην το τιμωρείτε αν δε φάει τα λαχανικά αλλά και μην το επιβραβεύετε με γλυκό όταν τα φάει.


Πηγή: diatrofi.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου