Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ




Αφορμή για να αναζητήσω βιβλία με θέμα τις φοβίες, είναι και η ανεξήγητη για μένα, μέχρι τώρα, φοβία του γιου μου για τα ασανσέρ. Ακόμα και στην ιδέα του ασανσέρ τον πιάνει τρόμος, ένα φοβερό συναίσθημα για ένα παιδάκι 5 ετών.
Αποδεικνύεται ότι από την ηλικία των δύο ετών ως τα πρώτα σχολικά χρόνια το 85% των παιδιών αντιμετωπίζουν φόβους για διάφορα πράγματα ή καταστάσεις.
Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι ο τρόπος που θα διαχειριστεί κανείς τους φόβους και τις φοβίες τους, μπορεί να επηρεάσει το πώς αυτοί θα εξελιχθούν στην πορεία της ζωής τους. Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Τα παραμύθια είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να μιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά για τις φοβίες τους και να τους δώσουν παραδείγματα και τρόπους να τις αντιμετωπίσουν. Βρήκα, λοιπόν, κάποια βιβλία που διαπραγματεύονται διαφορετικούς τύπους φοβιών.


1) "Όποιος το φόβο ξεπερνά, πράγματα κάνει θαυμαστά", του Uli Geissler (εκδόσεις Αερόστατο). Ενα παραμυθάκι για μια διαφορετική πλευρά του εαυτού μας, που μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.


2) " Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι", της Marjane Satrapi (εκδόσεις Επόμενος Σταθμός). Το παραμύθι διαπραγματεύεται το φόβο για το σκοτάδι.


3) "Ο δράκος του φόβου", της Σοφίας Κράλλη (εκδόσεις Διάπλαση). Μια τρυφερή ιστορία που σκοπό έχει να απομυθοποιήσει το αίσθημα του φόβου.


4) "Φόβος", μεταφραστής Δανάη Δάσκα (εκδόσεις Μεταίχμιο). Τα βιβλία αυτής της σειράς έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει τα συναισθήματά του και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στη ζωή του.


5) "Φοβάμαι", του Brian Moses. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε όταν νιώθουμε φόβο.


6) "Τι φοβούνται τα παιδιά του κόσμου", της Αντας Τασοπούλου (εκδόσεις Σαββάλας).


7) "Η Νάνσυ δε φοβάται πια", της Eve Tharlet (εκδόσεις Πατάκη). Η ιστορία μας δείχνει πως θα μάθουμε χρήσιμα πράγματα από αυτούς που θεωρούμε ότι είναι διαφορετικοί.


8) "Τα όνειρα της Νίνας", της Λένας Διβάνη (εκδόσεις Καστανιώτη)


9) "Οι σαράντα εφιάλτες", του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Μεταίχμιο)


10) "Ένα φοβητσιάρικο σκυλάκι", του Αντι Ελις (εκδόσεις Ψυχογιός)


11) "Μη φεύγεις", Μπίλλη Ρόζεν και Μάκης Τσίτας (εκδόσεις Ψυχογιός). Μια τρυφερή ιστορία για γιαγιάδες και εγγόνια.


12) "Οταν φοβάμαι", της Τσέρη Τζ. Μέινερς (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ενα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να φέρονται υπεύθυνα και με σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους.


Ελπίζω να τα βρείτε ενδιαφέροντα!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου