Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

BULLYING Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ


bullying

Η ενδοσχολική βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα
Κάθε μέρα, χιλιάδες έφηβοι, ανά τον κόσμο, φοβούνται να πάνε σχολείο. Το bullying είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια μαθητές και έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλους. Επίσης, επειδή οι γονείς, οι δάσκαλοι και άλλοι ενήλικοι δεν το αντιλαμβάνονται πάντα, ίσως δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο και ακραίο μπορεί να γίνει το bullying.
Τι είναι, όμως, το bullying;Όταν ένα πρόσωπο, κυρίως μαθητής, γίνεται περίγελος επαναλαμβανόμενα από ένα άλλο άτομο ή ομάδα ατόμων είτε με τη μορφή σωματικής βίας είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
Δύο βασικοί λόγοι που ένα άτομο γίνεται δέκτης ενδοσχολικής βίας είναι η εμφάνιση και η κοινωνική κατάσταση. Αυτοί που ασκούν τη βία διαλέγουν άτομα που πιστεύουν ότι δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους, υπολείπονται σε εμφάνιση, ξεχωρίζουν λόγω φυλής ή θρησκείας ή σεξουαλικής προτίμησης.
Οι ασκούντες τη βία επιτίθενται στους στόχους τους σωματικά (σπρώξιμο, μπουνιές, ξυλοκόπημα). Άλλοι χρησιμοποιούν ψυχολογική ή λεκτική βία. Αυτό περιλαμβάνει τη διάδοση φημών και κουτσομπολιών, τις λεκτικές προσβολές και βρισιές, τα υβριστικά μηνύματα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πως νιώθει ο μαθητής που δέχεται ενδοσχολική βία
Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να δεχτούν μια λεκτική προσβολή ή ένα σπρώξιμο χωρίς να επηρεαστούν. Ωστόσο, όταν αυτό αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινότητάς τους, τότε καταλήγουν να ζουν σε μια κατάσταση διαρκούς φόβου. Υπάρχουν και μαθητές που επηρεάζεται και η υγεία τους και η σχολική τους απόδοση εξαιτίας αυτού του φόβου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρενοχλούνται από συμμαθητές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη. Επίσης, σκέφτονται περισσότερο να αυτοκτονήσουν.
Ωστόσο, και αυτοί που παρενοχλούν κινδυνεύουν να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα. Το bullying είναι μορφή βίας και συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη παραβατική συμπεριφορά καθώς ο "νταής" του σχολείου μεγαλώνει.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Για τα πιο μικρά παιδιά, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν την ενδοσχολική βία, είναι να το εκμυστηρευτούν σε κάποιον κοντινό ενήλικα. Συνήθως, οι ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι κτλ) συνήθως μπορούν να λύσουν ένα τέτοιο πρόβλημα πριν προχωρήσει αρκετά.
Ιδού, ορισμένες συμβουλές για τα παιδιά που δέχονται ενδοσχολική βία, προκειμένου να τη σταματήσουν πριν προχωρήσει αρκετά:
- Πρέπει να αγνοήσουν απλά τον "νταή" και να απομακρυνθούν.
- Πρέπει να μάθουν να συγκρατούν το θυμό τους.
- Να μην ασκούν σωματική βία ανταποδοτικά.
 
Ορισμένοι ενήλικες πιστεύουν ότι το bullying είναι μέρος της σχολικής ωρίμανσης, ότι χτίζει χαρακτήρα και ότι η ανταπόδοση στα χτυπήματα είναι ο τρόπος να το αντιμετωπίσουν. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αντεκδίκηση προκαλεί περισσότερη βία και εντείνει το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου